Betwiste informatie - deelproject 3 - 20210503

Hier vindt u een beschrijving van gegevensverwerking Betwiste informatie - deelproject 3 - 20210503 in het kader van de Algemene Verordening Gegevensbescherming(AVG), met als doel:

Doel van het onderzoek Betwiste Informatie in het coronadebat is in kaart brengen hoe breed coronascepsis en vertrouwen in de overheid onder de bevolking van Nederland leeft en met welke factoren deze concepten samenhangen.
Taak van algemeen belang. Het SCP verricht beleidsrelevant wetenschappelijk onderzoek, zie Aanwijzingen voor de Planbureaus: https://wetten.overheid.nl/BWBR0031972/2012-04-01. SCP werkt niet in opdracht en bepaalt haar eigen onderzoeksagenda, vastgelegd in het MeerJarenProgramma dat goedgekeurd is door de Ministerraad. De verzamelde gegevens worden uitsluitend gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek op het terrein van het SCP.

Betrokkene en gegevens

Van wie worden welke gegevens verwerkt en wat is het doel hiervan.

Nederlandse bevolking van 16 jaar en ouder die niet woonachtig is in instellingen of tehuizen

  • Gegevens: Gegevens over in hoeverre er onder de Nederlandse bevolking coronascepsis leeft en op welke onderdelen (ernst van de ziekte, vaccinaties, etc.) en in hoeverre deze scepsis samenhangt met metingen van hun sociaaleconomische status, (sociale) mediagebruik, institutioneel vertrouwen, grip op het leven en in hoeverre zij geraakt zijn door de coronacrisis.
  • Verzameldoel: Het SCP verricht beleidsrelevant en strategisch onderzoek. Hiervoor worden gegevens verzameld via kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksmethoden, waaronder surveys, interviews en focusgroepen, of worden externe gegevens gebruikt. Zie Regeling van de minister-president, Minister van Algemene Zaken, houdende de vaststelling van de Aanwijzingen voor de Planbureaus. Staatscourant 3200, 21 februari 2012 https://wetten.overheid.nl/BWBR0031972/2012-04-01
  • Bewaartermijn: Surveydata worden voor altijd bewaard i.v.m. mogelijk vervolgonderzoek en repliceerbaarheid (zie Gedragscode VSNU art. 3.3) www.vsnu.nl/files/documenten.
  • Bron: Steekproef uit Basisregistratie Personen, getrokken door CBSBetrokkene: surveygegevens
  • Betrokkenen waren niet verplicht deze gegevens aan te leveren.
  • Bijzondere persoonsgegevens

    • Persoonsgegevens waaruit religieuze of levensbeschouwelijke overtuigingen blijken
    • Persoonsgegevens waaruit politieke opvattingen blijken
    • Gegevens over gezondheid

Automatische besluitvorming

Er is geen sprake van besluitvorming over persoonsgegevens op basis van automatisch verwerkte gegevens.

Ontvangers

Gegevens worden verstrekt aan onderstaande 'ontvangers'.

  • Geautoriseerde SCP medewerkers

Doorgifte buiten EU

Er is geen sprake van doorgifte van persoonsgegevens aan één of meer landen buiten de Europese Unie of aan een internationale organisatie.

 

Verantwoordelijke

adjunct directeur Sociaal en Cultureel Planbureau

Bezoekadres

Bezuidenhoutseweg 30
2594AV DEN HAAG
NEDERLAND

Postadres

Postbus 16164
2500BD DEN HAAG
NEDERLAND

Referentie

Verwerkingsnummer: M10333
Type: Primair